
Effective Date 

 Q:  What was the effective date of the Agreement? 

o A.  September 30, 2009.   

 Q:  When and how were New Jersey NRC licensees notified of the effective date of the 
Agreement?  

o A.  A Notice was published in the New Jersey Register on September 21, 2009, 
specifying that the regulations that were adopted on September 15, 2008 and were 
operative as of September 30, 2009, the effective date of the Agreement.  In 
addition, a letter was sent to all State and former NRC licensees. 

 Q:  Given the Energy Policy Act of 2005 and the new definition of byproduct 
material, who will regulate it, New Jersey or NRC?  

o A.  New Jersey will regulate byproduct material.   

 Q:  How will New Jersey handle the implementation of new regulations by the NRC?  

o A.  New Jersey has written its regulations in a way that automatically incorporates 
applicable NRC regulations as of their effective date in the Federal Register. The 
process is called "incorporation by reference".  New Jersey will provide 
compliance assistance to help licensees and registrants understand and comply with 
new regulations.  

 Q:  Are there any changes to the regulations that were adopted on September 15, 
2008?  

o A.  No.  There is, however, a package of revised regulations working through the 
process now. These are not major changes, simply fixing pointers to the NRC 
regulations, and general housekeeping.    

 Q:  Will there be a single regulatory reference printed? 

o A.  No, licensees will need to reference both N.J.A.C. Title 7 Chapter 28 and Title 
10 of the Code of Federal Regulations.   
 

Fees and Assessments 

 Q:  Are the fees going to change?  

o A.  Yes. The fees in Subchapter 64 Tables 1 and 2 (add a link) will replace the 
current NARM fees. Some New Jersey fees are higher than the previous NARM 
fees but less than the corresponding fee categories of the NRC.  

 Q:  As an Agreement State will New Jersey charge for inspections as other states do?  

o A.  There will be no inspection fee for a routine inspection. There are fees 
associated with non-routine, pre-licensing, reactive and reciprocity inspections. 

 Q:  Will New Jersey have a registration and annual fee for General Licenses (GL)?  

o A.  Yes.  DEP has a General License program now. It will incorporate the new 
NRC General Licenses.  



 

 Q:  Are the fees for General Licenses set?  

o A.  Yes, the annual fee in Subchapter 64 applies to General Licenses for which a 
certificate of registration is required (Table 2, Fee Category 5.).    

 Q:  Will there be an educational institution fee waiver?  

o A.  No, the New Jersey fee depends on the type of radioactive material license. See 
Subchapter 64 for New Jersey fees. 

 Q:  Does New Jersey have a small business fee category?  

o A.  No.  

 
Reciprocity 

 Q:  What is reciprocity?  

o A.   Reciprocity is granted through a General License issued by New Jersey to an 
out-of-state licensee wanting to work in New Jersey.  The requirements to seek 
reciprocity are outlined in Subchapter 62.  The reciprocity fee for New Jersey is in 
Subchapter 64 (Table 1, Fee Category 16.)   For the new New Jersey Agreement 
State licensees that want to work in another Agreement State, a NRC-regulated 
state or an in-state federal facility (e.g., Veteran’s Administration hospital), apply 
to that state or NRC for reciprocity. Check with the respective regulator for any 
applicable fee.  

 Q:  How does a New Jersey licensee get reciprocity to work in an NRC state?  

o A.  Call Sheryl Villar of the NRC Region 1 at (610) 337-5239 or (610) 337-5000 
and ask to speak to someone about reciprocity.  

 Q:  How will reciprocity with New York work?  

o A.  A licensee will have to contact New York or any other Agreement State they 
wish to bring New Jersey licensed material into that state, just as they do now.  

 Q:  I have an NRC license now and I do work all over New Jersey. I also do work 
on/at Federal facilities in New Jersey. Do I need two licenses?  

o A.  Probably yes.  Federal facilities present unusual jurisdictional issues. You will 
likely need a New Jersey Agreement State license and an NRC license. Please 
contact us prior to starting work at Federal facilities in New Jersey. 

 Q:  How do I apply for reciprocity in New Jersey? 
 

o   A:  Applications for reciprocity are on our website at 
http://www.nj.gov/dep/rpp/rms/agreedown/Reciprocity.doc .   

 

 Q:  How long can I operate in New Jersey after receiving reciprocity? 

o A:  Reciprocity is good for 180 days in a calendar year, meaning if you apply for 
reciprocity on December 1, 2010, but also plan to operate in New Jersey in January 
2011, you will have to apply again to start the 180 clock for 2011, even though you 
didn’t use 180 days in 2010.    

http://www.nj.gov/dep/rpp/rms/agreedown/Reciprocity.doc�


 Q:  How much will it cost? 

o A:  It depends on the activities you are performing and the type of waste.  Reciprocity 
fees are half of the fees for the particular fee category.  Reciprocity fees are as follows 
with the 50% discount already taken into account.  The fees can be found under fee 
categories 4.B. and 4.C. (link to Fee Table 1) 

 

Transportation of Radioactive Material and Waste in New Jersey 

 
   Q:  If I am picking up pre-packaged waste, do I need a license or reciprocity in New 

Jersey? 

A:  No, the Department is temporarily suspending the requirement for a license or 
reciprocity for picking up pre-packaged waste.  Please see Information Notice 2011-
11-28 for more information.   

 Q:  What if I am picking up material that will be reclaimed or recycled into other 
licensed material to be used again.  Since it is not going for ultimate disposal at a 
LLRW facility, do I need reciprocity? 

o A:  You will still need reciprocity, but not for disposal or processing of waste.  If you are 
providing a service, such as packaging or the shipping container, then you would request 
reciprocity as a service provider. This is fee category 3.N.   

If the material is packaged according to the applicable US Department of Transportation 
regulations, the actual shipping company does not need reciprocity unless the source is 
Category 1.   

Licensing 

 Q:  Was my NRC license terminated when the New Jersey Agreement took effect?  

o A.  No. You should have received a letter from New Jersey stating that your NRC 
license will be recognized as a New Jersey license until it reaches the NRC 
expiration date or until New Jersey issues you a new license document. If you did 
not receive such a letter, call (609) 984-5400.  It is our intent to issue new licensing 
documents to all licensees within 15 months of the effective date of the Agreement.  

 

 Q:  Does a current NRC licensee need to reapply for a NJ license? 

o A.  No.  All NRC licenses were transferred to NJ on September 30, 2009. 
 

 Q:  Will Radioactive Material and Accelerator licenses and X-ray registrations be 
combined by New Jersey?  

o A.  No, while NRC licenses that overlap with current New Jersey NARM licenses 
will be combined, accelerator and x-ray registrations will remain separate, as well 
as their respective inspections.  

 

 Q:  Will license amendments in the pipeline with NRC at or near the effective date of 
the Agreement be processed by the NRC or New Jersey?  

o A.  The NRC provided New Jersey with a list of licensing actions that could not be 



completed by September 30, 2009.  DEP staff has completed them.   

 Q:  Will the existing NRC structure for licensing multiple sites stay the same? 

o A.  Not necessarily; it will depend on the type of license.  This will be decided on a 
case by case basis depending on the business practices. 
 

 Q:  Do new and innovative practices need to be submitted to New Jersey for review?  

o A. Yes. New Jersey staff will perform the reviews, but may use expert consultants to 
assist in such evaluations.  

 

 Q:  What forms should I use?  

o A.  Use New Jersey forms, as we have already adapted many NRC forms. 
However, feel free to use NRC NUREGs, regulation guides and other regulatory 
guidance documents when filling out New Jersey forms.   The NRC preceptorship 
forms are acceptable (http://www.nrc.gov/materials/miau/med-use-
toolkit.html#forms) 

 

 Q:  How will distribution licenses be handled?  

o A.  They will be issued a specific license with conditions similar to their NRC 
license. 

 Q:  A Medical Center holds a NRC nuclear pacemaker license SNM-1370.  Will this 
license be handled in the same manner as the NRC Radioactive Materials License 
and will the State be conducting inspections of the nuclear pacemaker activities 
similar to those performed by the NRC? 

o A.  The State will now regulate and inspect programs that have byproduct, and/or 
special nuclear material pacemakers in the same manner as the NRC. These 
inspections (per MC 2800) require a Telephone contact (priority T) inspection 
every 5 years, with the exception of initial or reactive inspections. 

 Q. We are on a 5-year cycle now.  Can we do a brief license renewal, or will the state 
expect us to submit a full application? 

o A.  Initial and renewal licenses will be good for 10 years.  This is the same cycle 
used by the NRC.  Certain State licensees were directed to submit renewal 
certifications to the State in order to avoid any difficulties during the transition 
period.  Other State licenses have been proactively extended by one year from the 
current expiration date for the same reason.  Licensees will be informed prior to the 
expiration of their licenses if they will need to submit full applications. 

Inspection/Enforcement 

 Q:  What will be the inspection frequency?  

o A.  For most licensees, New Jersey will follow the same inspection priority 
frequency as NRC.  

 
 Q:  How will Increased Controls be implemented in NJ? 

 



o A.    Increased Controls regulations have been adopted by NJ.  Licensees who have 
implemented the Increased Controls orders will be inspected in accordance with their 
regular inspection schedule by NJ.  The only exceptions are that the NRC will 
continue to do the Increased Controls inspections at panoramic irradiator and 
manufacturing and distribution facilities.  As required by the NRC, any new license 
applications that include Increased Controls will be required to implement them prior 
to issuance of a NJ license.  

 

 Q:  What will happen to our inspection schedule? What if we've just been inspected? 
Does this agreement reset our "inspection clock"? 

o A.  It depends on the specific situation.  If you had a State inspection this year and 
are due for an NRC inspection next year, you would likely not have an inspection if 
the State inspection covered all the items the NRC inspection would have reviewed.  
If, however, the NRC inspection would cover areas the State inspection did not 
cover, an inspection would likely be conducted to cover the areas not addressed 
during the State inspection. 
 

 Q:  Will your staff do both inspection and licensing?  

o A:  Yes. Currently, there is a Medical and Industrial specialty group that will do both 
inspections and licensing.   

 Q:  As an Agreement State will New Jersey perform broad scope license inspections?  

o A:  Yes.  

 

 Q:  Will New Jersey schedule inspection of x-ray registrations, accelerator 
registrations, and Radioactive Material licenses for the same time?  

o A:  No, that is not our policy. Occasionally this may occur due to a specific issue or 
coincidentally, but Radioactive Material license inspections will be independent and 
unannounced as usual.  

 Q:  Are all inspections unannounced?  

o A.  Pre-licensing visits and "proactive" inspections are generally the only 
inspections that are announced.   

 Q.    Will New Jersey be doing performance-based inspections? 

o A.    Yes. 
 

Decommissioning & Financial Assurance 

 Q:  Will you accept formal decommissioning plans that have received final approval 
by NRC that are still in progress?  

o A.  Not necessarily.   The New Jersey regulations regarding decommissioning are 
in Subchapter 12.  The NRC determined that our decommissioning regulations are 
adequate and compatible with the NRC regulations, but there are differences, so 
New Jersey will review decommissioning plans on a case by case basis. 

 



 Q:  Where will facility decommissioning be managed?  

o A.  Either the Industrial  or Medical Section will manage decommissioning, 
depending on the facility.  

 Q:  How will the transfer of a decommissioning Financial Assurance document from 
the NRC to New Jersey work?  

o A.  Financial Assurance documents between the NRC and licensees will stay in 
effect and will not be retired until a new Financial Assurance document is in place 
between the licensee and New Jersey. Those licensees who currently have financial 
assurance documents with the NRC must contact the Bureau of Environmental 
Radiation (BER) concerning the submission of appropriate financial assurance 
documents to New Jersey.  BER has model financial assurance documents for use in 
New Jersey which will be based on current NRC model financial assurance 
documents. BER licensing staff will work with licensees to implement new financial 
assurance documents during a reasonable transition period.  

 

Miscellaneous 

 Q:  What data is viewable by the public in NJEMS?  

o A.  Since the terrorist attack on September 11, 2001, the Department has 
categorically exempted any and all documents submitted to the Department related to 
active radioactive materials licenses and applications from public disclosure as per 
the Open Public Records Act (OPRA) as per Executive Order #21:1A - domestic 
security.  Information on terminated licenses is available. 

 

 Q:  Will New Jersey issue a newsletter about enforcement actions like NRC does?  

o A.  No, we will not produce a newsletter. New Jersey will issue press releases on 
significant events. In addition, as required by NRC, New Jersey will continue to 
report certain events to NRC, and enter them into its national Nuclear Materials 
Events Database (NMED).  From time to time New Jersey may also issue 
Information Notices as the NRC does.   

 

 Q:  After the effective date, whom do I call about General License events?  

o A.  You should call the Industrial Section at (609) 984-5557.   New Jersey will then 
notify NRC as required.  This applies to any reportable event such as a lost source or 
over-exposure that occurs under activities regulated by New Jersey.  

 

 Q:  What will the telephone number be for reporting exposures?  

o A.  The Bureau of Environmental Radiation office during regular business hours at 
609-984-5462.  After hours calls should go to the New Jersey Department of 
Environmental Protection Hotline at 1-877 WARNDEP.   

 

 Q:  How will the records New Jersey receives from NRC be backed up?  



A.  Most of the documentation New Jersey receives from NRC is in NRC's 
Agencywide Documents Access and Management System (ADAMS) so it will 
serve as a backup.  

 

 Q:    Is the Sealed Source Device Registry going to remain with NRC? 
 

o A.    Yes. New Jersey did not seek authority for the evaluation of radiation safety 
information on sealed sources or devices containing byproduct, source, or special 
nuclear materials and the registration of the sealed sources or devices for 
distribution, as provided for in regulations or orders of the Commission.  However, 
a license for distribution of sealed sources in New Jersey shall be issued by New 
Jersey.   

 

 Q:  What are the training requirements for New Jersey inspectors? 
 

o A.  Inspectors and license review staff in New Jersey’s Agreement State program 
receive the exact same training as NRC inspectors. 
 

 Q.    How will particle accelerators that are regulated by the Bureau of Radiological 
Health (BRH) be affected? 

o A.      There will be no affect on BRH inspections of accelerators.  However, 
activation products may necessitate a Radioactive Materials license and financial 
assurance. 

 

 Q. Does NJ accept electronic submittals? 

o A.    Not yet. 

 

 Q.  What kind of notification will I get when my license is due for renewal? 

o A.  You will receive a letter. However, a licensee is ultimately responsible for 
keeping track of their radioactive materials license and its expiration. 
 

 Q.  Will record retention regulations still apply? 

o A.    Yes. 

http://www.depweb.state.pa.us/dep/redirector.asp?u=http://www.nrc.gov/reading-rm/adams.html�

